“Su böreyi” necə hazırlanır?
Tarix: 08.11.2019 | Saat: 20:14:00 | E-mail | Çapa göndər



Osmanlı mətbəxinin hökm sürdüyü torpaqlarda qoyduğu irslərdən biri də börek yeməyidir.


Türk yemək mədəniyyətində xəmir işlərinin yeri başqadır. Səhərdən axşama istər yeməkdən əvvəl, istər sonra süfrəyə verilərək sevilə-cevilə yeyilən xəmir yeməkləri Orta Şərqdən Balkanlara, Şimali Afrikadan Orta Asiyaya qədər geniş bir coğrafiyanı əhatə edir. Osmanlı mətbəxinin hökm sürdüyü torpaqlarda qoyduğu irslərdən biri də börek yeməyidir.
Börek nədir? - Sadə dillə desək, açılmış xəmirin və ya yuxanın arasına müxtəlif yeyəcəklərin qoyularaq bişirildiyi bir yemək. İçliyi qiymədən pendirə, göbələkdən toyuğa, kartofdan ispanağa qədər hər şeydən ola bilər. Həm qaz üzərində tavada qızardılaraq, həm sac üstündə, həm də elektrikli sobada bişirilir. Ona görə də Türkiyə mətbəxində böreyin yüzlərlə növü vardır.
Beləliklə, istəkli yemək və yeməkbişirmə həvəskarları, bu gün “Türkiyə mətbəxi” silsiləsindən sizə ən çox tanınan börek növlərindən biri olan "su böreyi"ni (su böreği) təqdim edirik. Bişirilməsi bir az zəhmətlidir, amma çox dadlıdır.

"Su böreyi" üçün əvvəlcə lazım olan materialları sayaq:


5 stəkan un,
4 ədəd yumurta,
stəkanın 3-də biri qədər su,
stəkanın 3-də biri qədər kərə yağı,
yarım çay qaşığı duz,

İçlik üçünsə,

2 litr isti su,
1 yemək qaşığı zeytun yağı,
400 qram ağ pendir,
yarım dəstə cəfəri,
yarım çay qaşığı duz,

“Su böreyi”ni hazırlamaq üçün nə etmək lazımdır, sıra ilə söyləyirik. 5 stəkan un, 4 ədəd yumurta, stəkanın 3-də biri qədər su və yarım çay qaşığı duzu üst-üstə töküb orta bərklikdə bir xəmir yoğurun, sonra 10 ədəd kiçik kündə düzəldin, üzərini bir parça ilə örtərək xəmiri bir saat gəlməyə qoyun.
Bu arada içlik üçün ağ pendiri çəngəllə əzib incə-incə doğradığınız cəfərini onun üzərinə tökün, qalsın.
Geniş bir qazanda 2 litr suyu qaynadın, üzərinə yarım çay qaşığı duz və 1 yemək qaşığı zeytun yağını əlavə edin.
Kündələri bir-bir oxlovla böreyi bişirəcəyiniz qazan böyüklüyündə incə açın. Açdığınız yuxanı qaynayan suya atıb 30-35 dəqiqə bişirin. Bişən yuxanı dərhal soyuq su dolu qaba salın, 10-15 saniyə gözlədin, sonra bir kəfgirlə çıxarıb suyunu yaxşıca süzün.
Bu arada elektrikli soba qabını kərə ilə yağlayın. Açdığınız birinci yuxanı qabın dibinə yayın. Üzərini 1 qaşıq ərinmiş kərə ilə yağlayın. 4 kündəni eyni qayda ilə açıb, arasını yağlayıb eyni əməliyyatı yerinə yetirin. Beşinci yuxanı da qoyduqdan sonra üzərinə pendirli-cəfərili içliyi bərabər şəkildə səpin. Qalan 5 kündəni də eyni şəkildə açın, üst-üstə düzün, yağlayın.
Su böreyini sobaya qoymazdan əvvəl iti bıçaqla 5-6 sm.-lik kvadratlar şəklində dilimlərə bölün. Əvvəldən 190 dərəcə isidilmiş sobada üzəri qızarana qədər bişirin, sonra çıxarıb isti-isti süfrəyə verin. Nuş olsun.




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
11.12.2019
“Zərdə” şirniyyatı necə hazırlanır?
05.12.2019
Heyva dolması
30.11.2019
Kabak tatlısı necə bişirilir?
26.11.2019
Menemen necə bişirilir?
19.11.2019
Çoban qovurma

Şərh əlavə olunmayıb

    ,    
Namiq Əliyev
Namiq Əliyev
Anar MİRİYEV
Namiq Əliyev
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 11401

1 Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyev zəmanəmizin ən uğurlu liderlərindən biridir
2 Prezident parlamenti buraxdı:növbədənkənar seçkilər 2020 ci il fevralın 9-na təyin edildi
3 Avropada işsizlər ordusu yaranır
4 Nazirlər Kabineti Yeni ildə iş və istirahət günlərinin yerinin dəyişdirilməsinə aydınlıq gətirib
5 Erməni deputat: “Ermənistana böyük sərmayə cəlb etmək mümkün deyil”


© Copyright 1999-2019 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Xətai rayonu, M.Mehdizadə-5, giriş 2
Tel/Fax.: (+99412) 489 08 53
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info