“Zərdə” şirniyyatı necə hazırlanır?
Tarix: 15.01.2020 | Saat: 02:36:00 | E-mail | Çapa göndər



İstəkli yemək və yeməkbişirmə həvəskarları, bu gün sizə Osmanlı saray mətbəxinə aid olub, indiki vaxtda seyrək də olsa hazırlanan bir şirniyyat növünü təqdim edirik.


İstəkli yemək və yeməkbişirmə həvəskarları, bu gün sizə Osmanlı saray mətbəxinə aid olub, indiki vaxtda seyrək də olsa hazırlanan bir şirniyyat növünü təqdim edirik.
Düyü ilə zəfəran və ya zərdəçalın harmoniyasından yaranan bu şirniyat "zerde" adlanır.
Osmanlı zamanında əvvəllər bir yas yeyəcəyi olaraq məclisə gətirilən zərdə sonralar toy və ayrı-ayrı bayram günlərində təqdim edilməyə başlandı və xoş mərasimlər şirnisinə çevrildi.
Dadından başqa, zərdənin sevilməsinin bir səbəbi zəfəranın günəş və qızıl sarısına bənzəyən ürəkaçıcı rəngdə olma cazibəsidir. Amma bu ədviyyat bahalı olduğuna görə ümumilikdə zərdə artıq təkcə zərdəçalla hazırlanır.

İstəkli dinləyicilər, biz bu gün sizə orijinal zərdə reseptini təklif edirik. Hazırladığınız zaman görəcəksiniz ki, evdə gül suyunda dəmlədiyiniz, zəfəranın ətri ilə ləzzətləndirdiyiniz həqiqi zərdənin dadı bir aləm olur.

Əvvəlcə zərdə hazırlamaq üçün biz nələr lazımdır, ləvazimatını sadalayaq:

1 stəkan düyü,
2 litr su,
yarım kilo şəkər tozu və ya 1 stəkan yarım bal,
2 qaşıq qarğıdalı nişastası,
yarım stəkan gül suyu,
1 qr. zəfəran,
yarım çay qaşığı zərdəçal.

Şirniyyatın üstünü bəzəmək üçünsə,

30 qr. kişmiş,
30 qr. şam fıstığı

Diqqət, zərdə hazırlamaq üçün biz nələr lazımdır, bir daha sadalayırıq…

Sıra gəldi zərdəni hazırlamağa.

Əvvəlcə zəfəranı dəmlənməsi üçün bir gecə əvvəldən bir stəkan ilıq gül suyunun içərisində ağzı qapalı şəkildə saxlayın.

Kişmişləri yuyub təmizləyin, sonra yumşalıb şişmələri üçün onu da suya qoyun.
Düyünü yuyun və 2 litr suda yumşalana qədər qaynadın.
Qarğıdalı nişastasını yarım stəkan suda əridib qaynadılmaqda olan düyünün içinə töküb qarışdırın. Şəkər tozu və ya balı, zəfəranlı gül suyu və zərdəçalı da qazana əlavə edin. Əlinizi saxlamadan qarışdıraraq bir burum qaynadın. Bundan sonra qazın istiliyini azaldın və zərdənin suyu çəkilənə qədər bişirin.
Bişən zərdəni qazın üzərindən götürüb 6 kasaya bərabər olaraq tökün. Soyuduqdan sonra üzərinə kişmişlə şam fıstığı səpərək bəzəyin və süfrəyə gətirərək çay yanında ləzzətlə yeyin. Nuş olsun!




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
29.03.2020
“Viruslara qarşı aciz olan insan bədəni, məhz güclü immunitet sayəsində onlara qalib gələ bilir”
25.03.2020
Ev şəraitində Xan kababı-VİDEO
11.03.2020
Qarabağ kətəsi-VİDEO
07.03.2020
Şorqoğal resepti - VIDEO
03.03.2020
Rokalı uludağ kababı

Şərh əlavə olunmayıb

    ,    
Tural Tağıyev
Anar MİRİYEV
Ağasəf Babayev
Fuad HÜSEYNZADƏ
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 11485

1 “Bütün vətəndaşlar xüsusi karantin rejiminə əməl etməlidirlər”
2 Evdə qalmaq niyə vacibdir? – Rəşad Mahmudov səbəbləri açıqladı- VİDEO
3 Biləsuvar Rayon İcra Hakimiyyətinin rəsmi təkzibi
4 Həkim-fitoterapevt: “Koronavirusa qalib gəlmək üçün şəxsi gigiyena qaydalarına tam əməl edilməlidir”
5 Psixoloq Tünzalə Verdiyeva: “Azərbaycanda “İtaliya təcrübəsi”ni yaşamamaq üçün son dərəcə məsuliyyətli olmaq vacibdir”


© Copyright 1999-2019 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Xətai rayonu, M.Mehdizadə-5, giriş 2
Tel/Fax.: (+99412) 489 08 53
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info