Bu məhsullar bağırsaq xərçənginin riskini artırır
Tarix: 23.01.2018 | Saat: 19:08:00 | E-mail | Çapa göndər


Böyük Britaniya alimləri aşkar ediblər ki, bəzi qida növləri bağırsaqlarda iltihabın inkişafına səbəb olur. Daha sonra bu iltihab bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.
Milli.Az bildirir ki, Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri 121 000 insanın qidalanmasını araşdırdıqdan sonra belə nəticəyə gəliblər ki, bu kimi qida və içkilər bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır:
- qırmız ət (xüsusilə qızardılmış)
- heyvanların içalatı
- əla növ un (ekstra)
- şirin içkilər
- alkoqol içkiləri.
Məhz bu məhsulların tez-tez istehlakı bağırsaqda iltihabın inkişafına səbəb olur. Bəzi məhsullar isə əksinə bağırsaqda iltihabı azaldır və bununla da xərçəngin riskini artırır. Alimlərin belə məhsulların siyahısını tərtib ediblər:
- yarpaq tərəvəzləri (kahı, ispanaq və s.)
- tünd sarı rəngdə olan tərəvəzlər
- tam taxıllar
- qəhvə (şəkərsiz)
- təbii meyvə şirələri (şəkərsiz).

Mahmud




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
17.10.2019
Dünyanın ən yoxsul insanları haralardadır?
17.10.2019
Tullantıların çeşidlənməsi zamanı 19-cu əsrə aid nadir kitab tapılıb
16.10.2019
Assosda 2300 yaşlı balıqqabılar və qarmaqlar tapıldı
16.10.2019
Polisi döyən deputat 792 manat cərimələndi
16.10.2019
Sahibini izləyən robot-çamadan

Şərh əlavə olunmayıb

    ,    
Namiq Əliyev
Namiq Əliyev
Fuad HÜSEYNZADƏ
Namiq Əliyev
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 10920

1 Aşqabadda MDB Dövlət Başçıları Şurasının geniş tərkibdə iclası keçirilib
2 Prezident: Gələn ilin büdcəsi həm sosial, həm investisiya yönümlü olmalıdır
3 Vasim Məmmədəliyev vəfat edib
4 “Xoşbəxtlikdən, Azərbaycanın qolu sayılmadı“
5 “Zəngəzurun Ermənistana birləşdirilməsi böyük Türk Dünyasını parçaladı”


© Copyright 1999-2019 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Xətai rayonu, M.Mehdizadə-5, giriş 2
Tel/Fax.: (+99412) 489 08 53
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info