Bu məhsullar bağırsaq xərçənginin riskini artırır
Tarix: 23.01.2018 | Saat: 19:08:00 | E-mail | Çapa göndər


Böyük Britaniya alimləri aşkar ediblər ki, bəzi qida növləri bağırsaqlarda iltihabın inkişafına səbəb olur. Daha sonra bu iltihab bağırsaq xərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.
Milli.Az bildirir ki, Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri 121 000 insanın qidalanmasını araşdırdıqdan sonra belə nəticəyə gəliblər ki, bu kimi qida və içkilər bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır:
- qırmız ət (xüsusilə qızardılmış)
- heyvanların içalatı
- əla növ un (ekstra)
- şirin içkilər
- alkoqol içkiləri.
Məhz bu məhsulların tez-tez istehlakı bağırsaqda iltihabın inkişafına səbəb olur. Bəzi məhsullar isə əksinə bağırsaqda iltihabı azaldır və bununla da xərçəngin riskini artırır. Alimlərin belə məhsulların siyahısını tərtib ediblər:
- yarpaq tərəvəzləri (kahı, ispanaq və s.)
- tünd sarı rəngdə olan tərəvəzlər
- tam taxıllar
- qəhvə (şəkərsiz)
- təbii meyvə şirələri (şəkərsiz).

Mahmud




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
22.10.2020
Əriştədən bir ailənin 9 üzvü öldü
22.10.2020
“BMT-nin qətnamələri kağız parçası deyil”
21.10.2020
Alimlərdən inqilabi kəşf – İnsan kəlləsində yeni orqan tapıldı
16.10.2020
Toyuğun bu hissəsi xərçəng yaradır
16.10.2020
“Bizdən bunu etməyi gözləməyin!“

Şərh əlavə olunmayıb

    ,    
Ağasəf Babayev
Tural RASİMOĞLU
Anar MİRİYEV
Ağasəf Babayev
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 11797

1 Narşərab salatı
2 Bu il övladlığa götürülən uşaqların sayı açıqlandı
3 Azərbaycanda bu gündən yaşı 65-dən yuxarı olanlara yaşayış yerini tərk etməmək tövsiyə olunur
4 Xudatda əsgər ailələrinə yardım paylanılıb
5 Kolleclərin boş qalan plan yerlərinə qəbulun nəticələri elan olunub


© Copyright 1999-2019 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Xətai rayonu, M.Mehdizadə-5, giriş 2
Tel/Fax.: (+99412) 489 08 53
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info